• HABERLER
  • TATVAN
  • Tatvan’da Türkiye'nin Darbeler Tarihi konferans düzenlendi
  • 08-03-2019 16:24

Tatvan’da Türkiye'nin Darbeler Tarihi konferans düzenlendi

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Basın Yayın ve Radyo Öğrenci Topluluğu tarafından, Tatvan Meslek Yüksekokulu (MYO) konferans salonunda, BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş’ın sunumuyla “Türkiye’nin Darbeler Tarihi” konulu konferans düzenlendi.

Tatvan’da Türkiye'nin Darbeler Tarihi konferans düzenlendi

Tatvan’da Türkiye'nin Darbeler Tarihi konferans düzenlendi

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Basın Yayın ve Radyo Öğrenci Topluluğu tarafından, Tatvan Meslek Yüksekokulu (MYO) konferans salonunda, BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş’ın sunumuyla “Türkiye’nin Darbeler Tarihi” konulu konferans düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansta BEÜ Tatvan MYO Müdürü Cahit Taşdemir açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Açılış konuşmasının ardından konferans veren BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, “28 Şubat sürecinde burada yaşayan öğrenciler ve görev yapan bütün akademik personel çok iyi bilirler. Türkiye’de darbecilerin başa çıkamadığı yegâne birim burasıdır. Benim nazarımda üniversitenin en seçkin birimlerindendir" dedi.

1960’dan itibaren Türkiye’nin Darbeler Tarihi’ni anlatarak hafızaları yenileyecek şekilde bir kez daha hatırlatmak istediğini ifade eden Prof. Dr. Demirtaş, konuşmalarına şöyle devam etti;

"Birey hafızası unutur ama toplum hafızası unutmaz. Hafızamızı yenilemezsek darbelere maruz kalma riskimiz devam eder. Darbelerin panzehiri insan haklarıdır ve demokrasidir. Bunun gereğini yapabilmenin de yolu bir şuurdan, bir bilinçten, bir tarihi birikimden ve anlamaktan geçer. Böyle olduğunda insanlar darbelere maruz kalmazlar, kalsalar bile etkilerini çok fazla hissetmeyerek darbecileri yerle yeksan ederler.” şeklinde konuştu. 27 Mayıs 1960 Darbesi’nden başlayarak günümüze kadar olan darbeler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Demirtaş; “1960 Darbesi’nin geçmişini ve alt yapısını aslında çok partili hayata geçişle bağlantılandırmak mümkündür. Mayıs 1950 seçimi sonrası Adnan Menderes başkanlığında Demokrat Parti Hükümeti kurularak Celal Bayar da parti başkanlığından ayrılarak cumhurbaşkanı oldu. 1950’li yılların ilk dönemi ekonomi büyüme yıllarıydı ama bu ortam uzun sürmedi. Çeşitli beklenmeyen provokasyon türü olaylar yaşanmaya başladı ve 27 Mayıs 1960’da Ankara Radyosu’nda okunan bildiriyle ordunun içindeki bir cunta yönetime el koydu."

12 Mart Muhtırası, 12 Eylül Darbesi, 28 Şubat Post-Modern Darbesi, 27 Nisan E-Muhtırası konularını anlatan Prof. Dr. Demirtaş, "28 Şubat sürecinde beş vakit namaz kılıp öğrencilere zulüm eden sözde Müslümanlara da şahit olduk. Meseleye İnsan haklarına çerçevesinden bakan, başörtüsüne inanmadığı halde öğrencilere sahip çıkan gerçek demokratları da gördük. Önemli olan başörtüsüne sahip çıkmak değildir, hak mağdurlarının tamamına sahip çıkmaktır. Başını örtene de, açana da insan hakkı ve kul hakkı çerçevesinden bakıp sahip çıkmaktır" şeklinde konuştu.

15 Temmuz’da inisiyatifin askerlerde değil sivillerde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demirtaş, darbenin ilk belirtileri ortaya çıkmaya başladığı zaman insanların gruplar halinde meydanlara akın ettiğini ifade etti.

Bu süreçte sahte vatanseverlerin de meydanlarda boy gösterdiğini belirten Prof. Dr. Demirtaş konuşmasını, “Türkiye tarihinin dönüm noktası 27 Nisan 2007 muhtırasına siyasi irade tarafından kabul edilemez diye cevap verilmiş olmasıdır” diyerek sonlandırdı.

Üniversite akademisyenleri ile idari personellerinin yanı sıra çok sayıda öğrencinin katıldığı konferans, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.



HABERE AİT RESİMLER

Etiketler: Bitlis13haber
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim