• HABERLER
  • TATVAN
  • Çiftçiler hayvan ölümlerine karşı bilgilendirilmeye devam ediliyor
  • 11-02-2018 16:49

Çiftçiler hayvan ölümlerine karşı bilgilendirilmeye devam ediliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, 2018 yılını hayvan hastalıkları ile mücadele ve yavru ölümlerini düşürme yılı ilan etmesi üzerine başlatılan “Buzağılarımız ve Kuzularımız Ölmesin” isimli kampanya kapsamında Tatvan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından köylerdeki çiftçiler ziyaret edilerek, büyük ve küçükbaş hayvan ölümlerine karşı bilgilendiriliyor.

Çiftçiler hayvan ölümlerine karşı bilgilendirilmeye devam ediliyor

Çiftçiler hayvan ölümlerine karşı bilgilendirilmeye devam ediliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, 2018 yılını hayvan hastalıkları ile mücadele ve yavru ölümlerini düşürme yılı ilan etmesi üzerine başlatılan “Buzağılarımız ve Kuzularımız Ölmesin” isimli kampanya kapsamında Tatvan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından köylerdeki çiftçiler ziyaret edilerek, büyük ve küçükbaş hayvan ölümlerine karşı bilgilendiriliyor.

Tatvan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Kurban koordinesindeki ekipler tarafından startı verilen çalışma kapsamında köyler ziyaret ederek, çiftçilere buzağı ve kuzu ölümlerinin önüne geçmek maksadıyla hem birebir eğitimler veriyor, hem de broşür ve eğitim ile ilgili dokümanlar dağıtıyor.

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Kurban, şimdiye kadar ilçeye bağlı 15 köyde bulunan 338 işletmenin ziyaret edildiğini, bir köyde de çiftçilere yönelik eğitim toplantısı yapıldığını söyledi.

Kurban, “Toplantılarımızda hayvanların gebeliğe hazırlanması özellikle küçükbaş hayvancılıkta koç katımı için tarih belirlenmesi, koç katımından önce yavru atılmasına sebep olan bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için koruyucu tedbirlerin uygulanması, gebelik süresince hayvanların ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin verilmesi ahır ve ağılların havalandırması, aydınlatılması, hijyen şartlarının imkanlar ölçüsünde iyileştirilmesi, doğumdan sonra yavruların göbek bağlarının steril edilmesi ve ağız sütünün yavrulara mutlak surette verilmesi gibi bilgiler verildikten sonra köydeki işletmeler tek tek gezilerek uygulamalı eğitimler verilmektedir. Bu kapsamda şimdiye kadar 15 köyde 338 işletme ziyaret edilmiştir. Bir köyde de çiftçilerimizle eğitim toplantısı yapılmıştır” dedi.

Ölümlerin önüne geçilmesiyle ilgili alınması gereken önlemler ve yapılması gerekenlerle ilgili bilgi veren Kurban şöyle konuştu;

“Yavru ölümlerinde ahır ve ağılların hijyen şartları büyük öneme sahiptir. Ahır ve ağıllar temizlenmeli, havalandırılmalı ve yeteri kadar aydınlatma işlemi yapılmalıdır. Temizlik işlemi sürekli yapılmalıdır. Havalandırma işlemi ise tavandan açılan bacalar ile gerçekleştirilmelidir. Ahır ve ağıllara girdiğimiz zaman burnumuza ve gözlerimizi yakacak şekilde keskin bir koku olmalıdır. Aydınlatma işlemi ahır ve ağılların tabanın 20‘de 1’i kadar olacak şekilde pencere açılarak yapılmalıdır. Pencereler cereyan yapmayacak şekilde yerleştirilmelidir. Yavruların ayrı olarak barındırılacağı bölmeler mutlaka olmalıdır. Göbek kordonu, yavru doğduktan sonra hasta olmaması ve göbek bölgesinde intihap oluşmaması için göbek kordonunun dezenfeksiyonu amacıyla tentürdiyot ile temizlenmeli ve sonrasında bağlanmalıdır. Yavru doğduktan sonra en savunmasız yeri göbek kordonudur. Ağız sütü, yavru doğduktan sonra en geç 2 saat içerisinde hayvanlara yavru ağırlığının yüzde 10‘u kadar verilmelidir. Ağız sütü yavruların direncini artırır ve bağırsaklarının temizlenmesini sağlar. Ağız sütü yavrular için hayati öneme sahiptir. Ağız sütü dışında başka bir şey verilmemelidir. Yavrular için en iyi ilaç ağız sütüdür. Bu kapsamda büyükbaş hayvanlara yapılacak aşılar ise septisemi aşısıdır. Gebeliğin son iki ayında annelere ve yeni doğan buzağılara yapılmalıdır. Bu aşı yetiştiriciler tarafından yaptırılmalıdır ve takip edilmelidir. Brucella Aşısı ise, 4 ile 8 aylık dişi hayvanlara yapılmalıdır. Şap aşısı Mart, Nisan aylarında, çiçek aşısı ise Mayıs, Haziran aylarında İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafında yapılır. Küçükbaş hayvanlara yapılacak aşılar ise, septisemi aşısı yeni doğan kuzu ve oğlaklara yetiştiriciler tarafından yaptırılmalıdır. Şap ve ektima aşısı Mart, Nisan ayında yetiştiriciler tarafından yaptırılmalıdır. Agalaksiya (süt kesen) aşısı, A-Canlı Agalaksiya (süt kesen) aşısı, gebeliğin son iki ayında ve laktasyon devrinin son iki ayında uygulanmamalıdır. Bu dönemler dışında uygulanabilir. Bu aşı yetiştiriciler tarafından yaptırılmalıdır. B-Ölü Agalaksiya(süt kesen) aşısı, koç katımından önce uygulanması uygundur. Bu aşı yetiştiriciler tarafından yaptırılmalıdır. Enterotoksemi (mera) aşısı, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar meraya çıkartılmadan en az iki hafta öncesinden yetiştiriciler tarafından yaptırılmalıdır. Bu aşının ilk defa uygulandığı hayvanlara rapel (ikinci uygulama) aşısının yapılması aşının etkinliğini artırır.”



HABERE AİT RESİMLER

Etiketler: Bitlis13haber
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim