• HABERLER
  • TATVAN
  • Tatvan’daki Lise Öğrencileri Van Gölü’nde Uygulamalı Ders Görüyor
  • 17-01-2023 17:12

Tatvan’daki Lise Öğrencileri Van Gölü’nde Uygulamalı Ders Görüyor

Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Seydi Ali Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Van Gölü’nde ve okuldaki atölyelerde uygulamalı ders görüyor.

Tatvan’daki Lise Öğrencileri Van Gölü’nde Uygulamalı Ders Görüyor

Tatvan’daki Lise Öğrencileri Van Gölü’nde Uygulamalı Ders Görüyor

Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Seydi Ali Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Van Gölü’nde ve okuldaki atölyelerde uygulamalı ders görüyor.

Okulun denizde emniyet ve ilk yardım atölyesi, seyir laboratuarı, gemicilik atölyesi, simülatör odası, gemi terk istasyonu ve okulun bahçesindeki pilot botunda, ilk yardım ve yangınla mücadele, denizde canlı kalma teknikleri, can kurtarma araçlarını kullanma, gemi kullanmak, haritada rota ve mevki çizmek eğitimlerini gören öğrenciler, Van Gölü’nde de uygulamalı olarak can kurtarma araçlarını kullanmak, acil durumda gemiyi terk ve payroteknik malzemelerini kullanma gibi eğitimlerini alıyorlar.

Öğrencilerin haftada 43 ders gördüğünü belirten Denizcilik Alan Şefi Emre Söylemez, “Okulumuzun bünyesinde 4 yıldır denizcilik alan dersleri veriyorum. Okulumuzda 8 adet denizcilik sınıfı olup, 127 denizci bölümü öğrencimiz bulunmaktadır. Okulumuzda 6 tane denizcilik atölyemiz var, hepsinde ayrı ayrı uygulamalar yapıyoruz. Denizde emniyet sınıfında ilk yardım ve yangınla mücadele eğitimi verdikten sonra simülatörümüz de gemiyi nasıl kullanacağımıza dair simüle ederek gösteriyoruz. Gemicilik sınıfında temel denizcilik dersimize yönelik, denizcilikle ilgili kavramları, halatlarla gemici bağları, halat düğümleri nasıl atılır, gemi karaya nasıl bağlanır bunları öğretiyoruz. Seyir atölyesinde, harita üzerinde rota nasıl çizilir, sefer planı nasıl yapılır, harita üzerindeki yeni yapılan düzeltmeler nasıl yapılır onu gösteriyoruz” dedi.

Okul bahçesindeki pilot botunda da uygulamalı ders verdiklerini ifade eden Söylemez, “Okulumuz bünyesine 2020 yılında feribottan atıl olarak kattığımız pilot botunda ise çocuklar raspa ve boya yaparak botun bu güzel görünüme sahip olmasını sağladılar. Buradaki botta denizcilikte kullandığımız araçları ve gemilerin kısımlarını göstererek öğretiyoruz. Ayrıca, Van Gölü Feribot İşletmesi iskelesinde okulumuza ait gemi terk istasyonu bulunmaktadır. Orada gemiyi terk durumunda nasıl bir şekilde hareket edeceğimizin eğitimini veriyoruz. Aynı zamanda filika nasıl kullanılır, can simidi nasıl kullanılır, payroteknik malzeme olan el maytabı kandili, paraşüt işaret fişeği onları nasıl kullanacağımızı uygulamalı bir şekilde gösteriyoruz. Okulumuzdan mezun olan öğrencilerimiz 499 grostonluk (GRT) sınırlı vardiya zabiti ehliyeti almaya hak kazanıyorlar. Bölümümüzden mezun öğrencilere denizcilik alanı ile ilgili bir yüksekokul bölümü seçtiklerinde ek puan verilmektedir. Eğer öğrenci iyi puan alıp 4 yıllık bir denizcilik fakültesine giderse uzakyol vardiya zabiti olup iyi bir kazanç elde edebilir. Okulumuzun bu imkanları var” diye konuştu.

Okulun denizcilik alanı 12. sınıf öğrencisi Berat Alkılıç ise, “Okulumuzda 4 yıllık denizcilik eğitimi veriliyor. Sınıfta, atölyelerde ve teknelerde uygulamalı olarak dersler işlenmektedir. Şuan bulunduğumuz yer denizde emniyet odasıdır. Burada ilk yardım malzemeleri ve yangınla mücadele ile ilgili araç gereçler var. Ayrıca, simülatör derslerimiz de var ve gemi manevraları dersini simülatör odamızda görüyoruz. Seyir derslerimizde de rota ve mevkii çizimleri yapıyoruz. Gemicilik derslerimizi de gemicilik odasında görüyoruz ve halat bağlama, raspa boya işlemlerini, göl üzerinde yüzme derslerini, kurtarma tekniklerini öğreniyoruz. Hedefim kaptan olmaktır. Okulumuzdan mezun olduktan sonra 499 grostonluk sınırlı vardiya zabıta ehliyeti alıyoruz. Yani, bölümümüzün önü açıktır. İki yıllık meslek yüksek okuluna geçtiğimizde okulumuz zaten puan veriyor ve dört yıllık üniversite okuduğumuz zaman da uzak yol vardiya zabiti oluyoruz. Üniversite okumak herkesin hedefi ama hedeflerimizi gerçekleştiremediğimizde ise önü açık bir bölüm olduğundan dolayı yatlarda veya teknelerde çalışabiliriz” dedi.

Denizcilik alanı 10. sınıf öğrencisi Fatma Altıntaş da, “Genelde konu anlatımlarını işliyoruz. Ardından uygulamalı olarak ders işliyoruz ve konuyu pekiştiriyoruz. Mesela ilkyardım eğitimi olarak araç kazasında yaralıyı çıkartmak. Boğazda bir cisim kalınca ne yapacağımız gibi birçok önemli eğitimi  uygulamalı olarak görüyor ve öğrenmiş oluyoruz. Yangında neler yapacağımızı öğrendik. Buradaki simülatör odasında gemi sürmeyi öğrendik. Bu atölyede gerçek gemi sürer gibi eğitim alıyoruz. Bir bayan olarak neden yapılmasın dedim ve sadece erkek işi olmadığını düşünerek bu bölüme geldim. Hedefim, İstanbul Teknik Üniversitesi  Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği Bölümü’ne yerleşmek ve uzakyol vardiya  zabiti olmaktır” diye konuştu.

Haber Videosu



Kaynak: Bitlis Bülten / Editör: Kübra Açar

Etiketler: BitlisBülten
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim