• HABERLER
  • TATVAN
  • Kadınlar Aile Destek Merkezi’nde Okuma Yazma Öğreniyorlar
  • 17-04-2023 16:05

Kadınlar Aile Destek Merkezi’nde Okuma Yazma Öğreniyorlar

Tatvan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından "Okuryazarlık Seferberliği" kapsamında, Tatvan Aile Destek Merkezi’nde (ADEM) açılan birinci ve ikinci kademe okuma yazma kurslarına katılan kadınlar okuma ve yazmayı öğreniyorlar.

Kadınlar Aile Destek Merkezi’nde Okuma Yazma Öğreniyorlar

Kadınlar Aile Destek Merkezi’nde Okuma Yazma Öğreniyorlar

Tatvan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından "Okuryazarlık Seferberliği" kapsamında, Tatvan Aile Destek Merkezi’nde (ADEM) açılan birinci ve ikinci kademe okuma yazma kurslarına katılan kadınlar okuma ve yazmayı öğreniyorlar.

Kurs hocası Engin Yakıt, “Okuma-yazma kursumuz yaklaşık 7 aydır aralıksız sürdürülüyor. Yetişkinlere yönelik birinci kademe toplam 3 kursumuz oldu ve üçüncüsü şuan devam ediyor. Ayrıca, yetişkinlere yönelik ikinci kademe bir kursumuz da devam ediyor. Buradaki okuma-yazma kursumuz bayanlara yöneliktir. İlk zamanlar katılım pek yoktu, ama şuan çok şükür katılım iyi. Şimdiye kadar 30 öğrencimizi mezun ettik. Şuan devam eden kurslarla birlikte mezun olan öğrencilerimizin sayısını 50’ye çıkarmayı istiyoruz. Ders kadememiz modüle göre değişiyor. Birinci kademe modülümüz yaklaşık 160 saat ve 3 ay sürüyor. İkinci kademe modülümüz daha ağır geçiyor. Çünkü sadece okuma-yazma ve Türkçe değil. Yanında sosyal bilgiler ile matematik bilgisi derslerini de işliyorlar. Bu da 220 saat 5 ay sürüyor. Kronik rahatsızlığı olan ve hastalığından dolayı bugün gelemeyen kursiyerlerimiz de var. Çoğu öğrencilerimizin okuma yazması hiç yoktu ve yaş ortalaması 60-70. Genç olanlar da var. Onlar da ev işleri ya da çocukları ile ilgilenmekten okuma ve yazmalarını geliştirememiş. Açık öğretime de devam etmek için belge almayı hak etmek istiyorlar” dedi.

Okuma yazma kursuna katılan 72 yaşındaki Gülendam Ural, hastaneye gittiğinde tabelalardaki yönlendirme yazıları okuyamadığı için ve telefon kullanmakta zorluk çektiği için okuma yazma kursuna katıldığını söyleyerek, “Gençken de okuma yazma öğrenmeye zamanım hiç olmadı. Kur’an-ı Kerim’i dahi zor okudum. Bizim zamanımızda okul yoktu, okuma yazma yoktu. Çocuklar büyüyüp haklarını aldıktan sonra artık ömrümüz de gitti. Buraya 2 ay oldu geliyorum Allah’a şükür öğreniyorum. 72 yaşındayım, hamdolsun iyi öğreniyorum. Allah tüm Müslümanlara zihin açıklığı versin. Hastaneye gittiğim zaman kapı yazılarını okuyamazdım, telefonumu önceden açmayı bilmezdim. Bende dedim en iyisi okuma yazma kursuna gideyim. Allah büyüktür, biz Müslümanlara zihin açıklığı verir, biz bir şeyler öğreniriz. 4’ü erkek, 3’ü kız 7 çocuğum var. Hepsinin hakkını vermişim, evliler. Yaklaşık 12 yıldır eşim yatalak hasta ve torunlarımın yardımıyla bakıyoruz. Artık bizlerin de hakkı var, evlatlarımızın bize bakması lazım. Çocuklarımdan birinin mesleği imam, biri üniversitede akademisyen, kızlarım da öğretmen ve çocuklara ders veriyorlar” diye konuştu.

Adını ve soyadını yazamadığı için okuma yazma kursuna katılan 33 yaşındaki 3 çocuk annesi Sabiha Altan, “Okuma yazmam öncelerde hiç yoktu. Öğrencilerimin toplantılarında çok sıkıntı çekiyordum. İsim ve soyismimi yazmaları için başkalarına rica ediyordum. Çok sıkıntı yaşıyordum. İki ay oldu bu kursa geliyorum, şimdi çok güzel yazıyorum” dedi.

Kursa katılarak okuma yazma öğrendiğini söyleyen Suna Bulut, “Daha önce okuma yazmam yoktu, bu kursa başvurdum. Çok şükür okuma yazmamda şuan iyi. 4 çocuk annesiyim. Okul toplantılarında sıkıntılar yaşıyordum. Çok şükür yeni başlamamıza rağmen okuyabiliyoruz” diye konuştu.

Evdeki çamaşır makinesini çalıştıramadığı için okuma yazma kursuna katıldığını dile getiren Nahide Karaaslan, “Eskiden imkanımız yoktu. İş çoktu, hayvan vardı, çocuk çoktu, şimdiki olan imkan yoktu elimizde. İki ay oldu geliyorum buraya. Okuma yazmam yoktu diye evde çamaşır makinesini çalıştıramazdım. Şimdi hamdolsun Allah’a iyi gidiyorum, öğreniyorum. Artık adımı soyadımı yazabiliyorum. Yazılarım da gün geçtikçe daha güzel oluyor. İmkanımız olsaydı daha önceden gelseydim iyi olurdu. Köyde çok nüfusumuz vardı. Hayvancılık yapar, bahçe ekerdik köyde, bu yüzden hiç imkan olmadı. Tatvan’a yeni yerleştik ve şuan okuma yazma öğreniyorum. İnşallah güzel olacak. 7 çocuğum var. 4 kız, 3 erkek. İki oğlum evli, bir kızım ve bir oğlum da üniversite okuyor” dedi.


Kaynak: Bitlis Bülten / Editör: Servet Taşdemir

HABERE AİT RESİMLER

Etiketler: BitlisBülten
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim