• HABERLER
  • TATVAN
  • Bilim İnsanlarına Nemrut Kalderası’nda ‘Doğada Acil Müdahale Eğitimi’ Verildi
  • 13-06-2022 04:01

Bilim İnsanlarına Nemrut Kalderası’nda ‘Doğada Acil Müdahale Eğitimi’ Verildi

Türkiye Acil Tıp Derneği Doğa Tıbbı Çalışma Grubu (TATDOĞA) tarafından, Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Nemrut Kalderası’nda bilim insanlarına “Doğada Acil Müdahale Eğitimi” verildi.

Bilim İnsanlarına Nemrut Kalderası’nda ‘Doğada Acil Müdahale Eğitimi’ Verildi

Bilim İnsanlarına Nemrut Kalderası’nda ‘Doğada Acil Müdahale Eğitimi’ Verildi

Türkiye Acil Tıp Derneği Doğa Tıbbı Çalışma Grubu (TATDOĞA) tarafından, Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Nemrut Kalderası’nda bilim insanlarına “Doğada Acil Müdahale Eğitimi” verildi.

Nemrut Dağı’nın 2800 rakımlı zirvesinde başlayan eğitime profesör, doçent, doktor, akademisyen ve veteriner hekimlerden oluşan 45 gönüllü katıldı. Nemrut Kalderası’ndaki ormanlık alan ve Nemrut Krater Gölü kıyısında doğa yürüyüşüyle devam eden eğitim programı kapsamında katılımcılara, malzeme yokken acil müdahale nasıl yapılır, doğa da yenilebilir bitkiler, ayı ve kurt saldırılarından korunma, yılan ve akrep ısırıklarından korunma yönetimi, teknik kurtarma, atel, bantlama ve sedye eğitimi, acil durum kiti hazırlama, boğulma ve yaralanma anındaki ilk müdahale, sıcak çarpmaları, yanık, ip bağlama teknikleri, saldıranlara karşı korunma ve yakın savunma sanatı eğitimleri verildi.

Türkiye’nin farklı illerinden 45 doktor, akademisyen ve veteriner hekimin katılımıyla Nemrut Kalderası’nda eğitim programı düzenleyen TATDOĞA Doğu Anadolu Sorumlusu Uz. Dr. Mehmet Tatlı, “2020 yılından bu yana ülkemizdeki farklı illerinde Doğa Tıbbı çalışmaları yürütüyoruz. Bu eğitim kampımızı da Van Gölü havzasında gerçekleştiriyoruz. Dün Van ilimizdeydik ve bugün de Nemrut’tayız” dedi.

Aynı zamanda Van Gölü havzasındaki tarihi ve doğal güzelliklerin turizm boyutuna da dikkat çekmek istediklerini söyleyen Dr. Tatlı, “Dünyada eşi benzeri olmayan güzellikteki bir havzaya sahiptir burası. Van Gölü ve çevresi hem jeolojik anlamda, hem de doğa güzellikleri manasında eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Bu nedenle eğitimimizi burada gerçekleştiriyoruz ve ülkemiz denelindeki çok değerli bilim insanlarını buraya getirdik. Nemrut’ta eğitimlerimiz devam ediyor. Ardından, Ahlat ve Adilcevaz ile Erciş’e gideceğiz. Van Gölü’nün çevresini tamamen dolaşarak eğitimimizi tamamlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

Doktorlara doğada malzeme yokken acil müdahale eğitimi veren Doğa Tıbbı Çalışma Grubu Başkanı Mustafa Feridun Çelik, “Özellikle ayıların bolca olduğu bölgede ayı saldırılarından kaçınmayı ve korunmayı anlattık. Yılan ısırıklarından korunma ve dolayısıyla yaban yaşantısıyla çatışmadan kaçınma merkezli bir uygulama yaptık. Aynı zamanda doğada yaşanabilecek kırık, yanık ve yaralanma durumlarında tıbbi malzeme yokken ilk acil müdahale konularını anlattık. Yerin 6-7 bin kilometre altından gelen devasa volkanların oluşturduğu harika güzelliklere sahip bir kraterin içerisindeyiz. Burası müthiş bir doğa güzelliğine sahip. Ülkemizin farklı illerinden gelen ve çoğu profesör ekiple bu doğa harikası yerde eğitim yapmakla aynı zamanda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Dünyada yaşanan çok sayıda deprem sonrası ilk müdahalelere katıldım. Şartların çok kötü olduğu ve hastanelerin alt yapısının tamamen çöktüğü ortamlar gördük. Özellikle afet durumlarında ve kitlesel çoklu yaralanmalarda doğaçlama tıp yöntemleri inanılmaz hayat kurtarıcı oluyor. Doğa tıbbını özellikle aramızdaki acil tıp uzmanları ağırlıklı bu guruba öğretmek ve dünyadaki gördüğümüz doğal afetlere uyarlamak çok önemli. Çünkü doğadaki hazırlıksız durumlarda ve doğal afetlerde iş başa düşüyor” dedi.

Eğitime katılanlardan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof.Dr. Lokman Aslan da, doğada acil tıp müdahalesi ve daha çok hayat kurtarma amaçlı 3 günlük eğitime katıldıklarını söyledi.

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu ise, “Acil tıbbın önemli uygulamalarından biri de doğada karşılaşılan yaralanmalar ve ilk yardımdır. Bunların doğada uygulamalı yapılması çok önemli. Biz de iki gündür bunu yapıyoruz” dedi.

Eğitime katılan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Tınkır Kayıtmazbatır da, dün Van’daki eğitim ve gezi programına katıldıklarını ve şuan da doğa harikası Nemrut Krater Gölü kıyısında eğitime devam ettiklerini belirtti.

Hak İnsani Yardım Derneği bünyesindeki Hak Arama Kurtarma Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi sorumlusu Tekin Üzümcü ise, TATDOĞA’nın doğadaki acil tıp ve ilk müdahale eğitim programına katıldıklarını söyledi.

Haber Videosu



Kaynak: Bitlis Bülten / Editör: Servet Taşdemir

Etiketler: BitlisBülten
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim