• HABERLER
  • BİTLİS
  • BEÜ’de ‘Pandemi Sonrası Sürdürebilir Bölgesel Kalkınma’ Paneli Düzenlendi 
  • 04-06-2021 15:04

BEÜ’de ‘Pandemi Sonrası Sürdürebilir Bölgesel Kalkınma’ Paneli Düzenlendi 

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Sosyal ve Kültürel Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Pandemi Sonrası Sürdürebilir Bölgesel Kalkınma, Bitlis ve Ahlat Örneği” adlı panel düzenlendi. 

BEÜ’de ‘Pandemi Sonrası Sürdürebilir Bölgesel Kalkınma’ Paneli Düzenlendi 

BEÜ’de ‘Pandemi Sonrası Sürdürebilir Bölgesel Kalkınma’ Paneli Düzenlendi 

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Sosyal ve Kültürel Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Pandemi Sonrası Sürdürebilir Bölgesel Kalkınma, Bitlis ve Ahlat Örneği” adlı panel düzenlendi. 

Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen panele, Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Eski Bakanı ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Dr. Cevdet Yılmaz konuk olarak katıldı. Moderatörlüğünü Sosyal ve Kültürel Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Doğan yaptığı panele Kalkınma Eski Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Ahlat Kaymakamı Fikret Dağ, çok sayıda akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Elmastaş, genç bir üniversite olduklarını, göreve yeni başlamalarına rağmen kısa sürede STK’larla işbirliği geliştirerek bölgesel kalkınma için gerekli adımları hızla attıklarını ayrıca BEÜ’ye katkı sağlayacak birçok projenin başlatıldığını ve özellikle yerel dinamiklerle sıkı bir ilişki kurulduğunu dile getirdi. Rektör Elmastaş, üniversitenin bölgenin sosyo-ekonomik açıdan gelişimi için gerekli olan bütün adımları atacağını belirtip,  projelerin bu doğrultuda gerçekleştirileceğine dikkat çektikten sonra sözü Dr. Cevdet Yılmaz’a bıraktı.

Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Eski Bakanı ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Dr. Cevdet Yılmaz, pandemi sonrası oluşacak yenidünya düzenine dikkat çekti. Pandemi sonrası ortaya çıkacak olan yeni dünya düzeninde bölgesel sürdürülebilir kalkınmanın nasıl olması gerektiği, Bitlis’in ekonomik anlamda gelişmesi ve yatırımların buralara kazandırılması ve Ahlat’ın odak noktasında olması gerektiğine değinen Dr. Yılmaz, özellikle bireysel girişimciliğin önemine değindi. Ülkemizin çeşitli gelişmelerle birlikte,  özellikle sanayide yaşanan önemli ilerlemeler ile dünyada bir cazibe merkezi haline geldiğini belirten Dr. Yılmaz, kalkınmanın odağında olan teknolojik gelişmenin ülkemiz için ciddi bir fırsat olduğunu ve genç zihinlerin bu fırsatları iyi değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Bununla birlikte özellikle yerel kalkınma sürecinde tarım politikalarının da önemine değinen Dr. Yılmaz, her yerel mekânın kendisine has bir niteliğinin olduğunu örneğin Ahlat ve Adilcevaz bölgelerindeki ceviz tanıtımlarının önemli bir başlangıç noktası olarak kabul edilebileceğini ve böylece yerel markalaşma sürecinin ulusal markaya dönüştürebileceğinin altını çizdi.

Bunlarla birlikte yerel markalaşmanın şu an dünyadaki en önemli trendler arasında yer aldığını belirten Dr. Yılmaz, özellikle Nemrut jeopark kavramına değinerek Bitlis Eren Üniversite’sinin bu konuda ciddi atılımlar yaptığını ve bu atılımların daha ileri götürülerek bölge turizmi açısından önemli gelirler elde edilebileceğini ifade etti. Dr. Yılmaz, son dönemlerde turizmin bölgesel olduğunu artık tek merkezli bir turizmin eskide kaldığını, Bitlis ile alakalı turistik mekânların Van ve Muş gibi illeri de kapsayacak şekilde düzenlenmesinin önemine dikkat çekti ve turizmin küreselleştiğinin altını çizdi.

Dr. Yılmaz’ın bu değerlendirmeleri sonrasında tekrar söz alan Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, konuşmasında BEÜ’nin TEKMER projesinden bahsetti. Özellikle yerel kalkınma ve organize sanayi bölgesine sağlanabilecek desteklerin önemine değinen Elmastaş, TEKMER’in, sağlayacağı iş gücüyle birlikte akademik desteğin Üniversite tarafından kesintisiz olarak sağlanacağını, böylelikle yerel markaların ve markalaşmaların şans bulacağına dikkat çekti. Bir süre önce bölge rektörleri ile birlikte yapılan toplantıda yerel markalaşma ve proje üretim konularının ele alındığını ve yerel işbirliği ile önemli gelişmelerin olacağını belirten Elmastaş, kısa süre içinde alınan kararların uygulamaya geçeceğini vurguladı. Ayrıca kalkınma için bölgenin güvenli hale geldiğini ve yatırımlara fırsat sunduğunu belirten Elmastaş, Bitlis’in tanıtımının yapılmasının tam zamanı olduğunu vurguladı.

Rektör Elmastaş’ın konuşmasının ardından tekrar söz alan ve BEÜ’nin bölgesel kalkınmadaki rolüne dikkat çeken Dr. Cevdet Yılmaz, sanayi ile geliştirilecek işbirliğiyle ekonomik anlamda büyük değişikliklerin gerçekleşeceğini söyledi. Ayrıca Ahlat’ın tarihsel süreç içerisinde taşıdığı misyona da değinen Dr. Yılmaz, ilçenin son yıllarda yakaladığı gelişme ivmesinden doğru şekilde yararlanılması gerektiğini vurguladı. Böylesi toplantıların yapılmasının çok önemli olduğuna değinen Yılmaz, bölgenin kalkınması için en uygun zamanın şimdi olduğunu söyledi. Yapılan yatırımlarla önemli derecede gelişen Bitlis Eren Üniversitesi’nin gerekli atılımları gerçekleştirerek kalkınmaya öncülük edeceğini söyleyen Yılmaz, böylece yeni kurulan üniversitelerin gücünü göstereceğine değindi. Dr. Yılmaz, güven ortamının sağlanması sonrasında üniversitelere büyük görevlerin düştüğünü, Bitlis Eren Üniversitesi’nin de oldukça önemli bir stratejik bölgede bulunduğunu ve bu bağlamda ciddi katkılar yapacağını sözlerine ekledi. Ayrıca Rektör Prof. Dr. Elmastaş’ın Bitlis’e kazandırmak istediği tıp fakültesinin önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, Anadolu’nun her yerinden öğrenci çekebilecek fakülte ve bölümlerin açılmasının önemini vurguladı.

Panele yoğun ilgi gösteren öğrenciler özellikle Bitlis ilinin gelişmişlik düzeyinin arttırılması için çalışmaların hızlanmasını ve kalkınma ile alakalı yatırımların bölgeye ve BEÜ’ne katkı sağlamasını merakla beklediklerini ifade ettikten sonra Dr. Cevdet Yılmaz’a sorularını yöneltti.

Dr. Cevdet Yılmaz çok önemli konuların ele alındığı panel için Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş başta olmak üzere emeği geçen tüm katılımcılara ve dinleyicilere teşekkür etti.

Panel, Yılmaz’ın katılımcıların sorularını cevaplamasının ardından sona erdi.


Kaynak: Bitlis Eren Üniversitesi / Editör: Kübra Açar

Etiketler: BitlisBülten
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim