• 28-06-2021 16:34

Ergenlik Dönemi ve Genel Özellikleri

Ergenlik Dönemi ve Genel Özellikleri

psk.aysenraydin@gmail.com

Ergenlik Dönemi ve Genel Özellikleri

Değerli okuyucularım, bu yazımda sizlere büyük bir öneme sahip olan ergenlik döneminden bahsetmek istiyorum.

Birey, çocukluk döneminden yaşlılık dönemine kadar çeşitli gelişim dönemlerinden geçer.

Ergenlik, çocukluk döneminin bitişiyle başlar. Fiziksel erişkinliği ulaşıncaya kadar devam eden önemli bir gelişim basamağıdır. Genellikle 13-22 yaşları kapsar. Yaş kriteri, her bireyin gelişimsel farklılığına göre değişmektedir.

Yapılan bilimsel çalışmalarda ergenlik fizyolojik, sosyal, toplumsal, ekonomik, duygusal gibi farklı gelişim basamaklarından geçer.

Ergenlik, fiziksel açıdan değişimlerin başladığı dönemdir. Büyümenin en yoğun yaşandığı yaşlar 12-16 yaşlardır. Kızlar erkeklere göre daha erken ergenlik dönemine giriş yaparlar. Kızlarda görülen değişimler; adet görme, göğüslerin büyümesi, kıllanma vb. değişimler gözlemlenir. Erkeklerde ise sakal bıyık çıkmaya başlar, ses kalınlaşır. Fiziksel görünüşteki değişiklikler, kızlarda 8-13 yaşlarında, erkeklerde ise 9-16 yaşlarına tekabül eder. Testis, yumurtalık gibi cinsel organların gelişmesi, kemik olgunlaşmasının hızlanması, beden ağırlığında, fiziksel yapıda değişimler, farklılıkların oluşması ergenlik sürecinin fiziksel özelliklerini oluşturmaktadır.

Duygusal gelişim açısından bakacak olursak genellikle duygular inişli çıkışlıdır. Duygusal dalgalanmalar çok sık görülür.

Karşı cinse ilgi başlar, arkadaşlarıyla daha fazla vakit geçirmekten hoşlanır. Ailecek etkinlikler yapmayı çok fazla tercih etmezler. Çekingen olurlar, sürekli yalnız kalmak isterler. Bu anlamda ailenin tutumu çok önemlidir. Ergenin üstüne çok fazla gitmemeye baskı kurmamaya özen göstermelidirler. Ergenin için de bulunduğu büyüme dönemi fazlasıyla onu sıkmaktadır. Nitekim hormonsal değişimlerin olması bundan dolayı ergenin genellikle agresif ve sinirli olması içinde bulunulan gelişim döneminin özelliğindendir. Anlayışla karşılamak, özen göstermek gerekmektedir. Ailenin ve çevrenin ‘seni anlıyorum’ mesajını iyi vermesi gerekmektedir.

Yapılan çeşitli araştırmalarda, ergenlerin gelecekle ilgili çok fazla kaygılı, endişeli olduklarını gösteriyor. Bu kaygılı hal ise genellikle istedikleri meslek ile ilgili olmaktadır.

Ergen,  toplumsal ve sosyal olgunluğunu henüz tamamlamamış bir bireydir. Çocuk değildir ama yetişkin bireyde değildir. Dolayısıyla ergen, gelişimsel açıdan arada kalmış bir dönemdedir.

Ergen, duygularını çoşkulu yaşamaktadır. Gerek ses tonu olsun gerekse mimikleri bakımından bunları çok sesli, çoşkulu ifade etmektedir.

Diğer gelişim dönemlerine göre daha fazla hayal kurar. Bu hayaller hem gelecek ile ilgilidir hem de karşı cins ile ilgili olabilmektedir.

Ergenlerin, yalnız kalma istekleri bazen ebeveynler tarafından bir sorun olduğu şeklinde anlaşılmaktadır. Ergenler kendisi ile baş başa kalma ihtiyacı içerinde olabilir.

Ergenler genellikle kendilerini yorgun, bitkin hissedebilir. Zaman zaman çalışmak istemezler. Bedensel enerjileri adeta gelişmeye ve büyümeye harcanıyor gibidir.

Ailenin arkadaş konusunda hassas olması gerekmektedir. Ergen için arkadaş önemlidir. Aile, arkadaşlarını eleştirmemelidir. Daha çok arkadaşlarını tanıma yoluna gitmelidir. Bunu ergene belli etmeleri gerekmektedir. Aile hoş olmayan biri durum karşısında bu durumu ergenle paylaşmalıdır.

Ergen anlaşılmak, değer görmek ister. Ebeveynlerin buna dikkat etmesi gerekmektedir.

Genellikle ergenlerin fikri alınmalıdır. Ailesel konularda, konu dışı tutulmamalıdır. Çoğunlukla  ortak paydada buluşulmalıdır.

Nasihat etmek çoğunlukla işe yaramaz. Uzun vadede çözüm sağlamaz.

Her şeyden önemlisi sevgi eksik edilmemelidir. Ev içi huzur sağlanmalı şayet sağlanamıyorsa, ergenlik dönemi gergin, çatışmalı, zor geçiyorsa bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Sorularınız ve geri bildirimleriniz için yukarıdaki e-posta adresime mesaj atabilirsiniz.

Birbirimize karşı saygılı daha fazla anlayışlı olabildiğimiz bir yaşam dilerim. Sevgiler.



Etiketler: BitlisBülten
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim