• 06-09-2021 15:20

Bitlis Aşı İçin Tabuları Yıktı

Bitlis Aşı İçin Tabuları Yıktı

bitlisbulten@gmail.com

Bitlis Aşı İçin Tabuları Yıktı

En çokta kısırlık korkuttu kulaktan dolma bilgilerle aşının yan etkisi olarak… Ama sonunda Bitlis Valiliği ile Bitlis Sağlık Müdürlüğü’nün sıkı çalışmaları neticesinde çoğumuz aşı olduk ve az kalan bölümümüz de olmaya devam ediyoruz.

Bitlis ili olarak haritada kırmızı renkten sarıya dönüşmemizin mutluluğunu yaşarken, maviye dönüşecek olmanın umuduyla devam ediyoruz.

Yan etkilerinin olacağını biliyoruz bu aşina! Ama öte yandan bu yan etkileri ya göze alacağız ya da birçoğumuz öleceğiz. Ölüm daha korkutucu ve dahası sevdiklerimizi kaybetmek!

Aşı, bazı hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için vücuda enjekte edilen ölü ya da zayıflatılmış bakteri ve virüsler demektir. Şu anda hayattaysanız anneniz tetanos aşısı olduğu için ya da babanıza kolera aşısı yapılmış olduğu için olabilir. Belki de küçüklüğünüzde kızamık aşısı olmasaydınız, bu günleri göremeyecektiniz. Çocuğunuz, çevrede öksüren birinden her an menenjit mikrobu alabilirdi.

İnsanlık tarihindeki en önemli armağan

Aşı insanlık tarihindeki önemli buluşlardan birisidir. İnsanlık, uzun zaman boyunca bulaşıcı hastalıklar ile uğraşmış, sterilizasyon ve aşıların bulunması ile tıpta çok önemli yollar kat edilmiştir. Aşının olmadığı dönemlerde:

- Veba salgınları 1346 ile 1352 yılları arasında Avrupa nüfusunun dörtte birini öldürmüştü.

- 1618 yılında 20 milyon olan Meksika’daki İnsan nüfusu çiçek hastalığı nedeni ile 1,6 milyona düşmüştü.

- 1779’da Hawai’de nüfus tifo nedeniyle 500 binden 84 bine düşmüştü.

- 1880’lerde Kanada’da her 100 yerliden dokuzu tüberküloz hastasıydı.

- 1. Dünya savaşı sonrası 21 milyon kişi gripten (H1N1) ölmüştü.

Aşılanma ömür boyu devam eder

Tüm bu veriler unutulmadan, çocuklarımızın aşılarını dikkatle takip etmeliyiz. Yaşları büyüse de, yılda en az bir kez çocuk doktoru veya aile hekimi ile temas ederek, hatırlatma dozları ve yeni aşılar ile ilgili bilgi edinmeliyiz. Aşı takibinde önemli olan aşı kartlarını kaybetmemeliyiz. Son olarak, güvenilir kaynakları tercih ederek, bilgi kirliliği ile mücadele edelim.



Etiketler: BitlisBülten
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim