• 16.10.2018
Av. Musa Tuğa

Av. Musa Tuğa

Vasilik Kavramı ve Yasal Dayanağı
mail

musatuga@gmail.com

Vasilik Kavramı ve Yasal Dayanağı

Kıymetli okuyucularım, bu haftaki yazımda vasilik kurumunu mevzuat hükümleri çerçevesinde sizlere açıklamaya çalışacağım.

Vasi kavramına geçmeden önce vesayet kurumundan bahsetmek istiyorum. Vesayet; çeşitli sebeplerden dolayı kendi işlerini sürekli olarak yerine getiremeyecek durumda olan ve bu sebeplerden dolayı koruma altına alınması gereken kişilerin korunmasını sağlayan bir hukuki kurumdur. Vasilik kurumunun tesisi ile amaçlanan, vesayet altına alınan kişinin menfaatlerini koruyarak onun zarara uğramasını önlemektir. Vesayeti gerektiren haller zorunlu olarak ortaya çıkabileceği gibi ilgili de bir zorunluluk olmadan kendisinin vesayet altına alınmasını isteyebilir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 403. maddesi vasinin ne olduğuna değinmiş olup devam eden maddelerde ise vasiliği gerektiren durumlar ve vasinin atanma usulü belirtilmiştir. İlgili maddeye bakacak olursak; Vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukukî işlemlerde onu temsil etmekle yükümlüdür.

Amir hükümden de anlaşılacağı üzere; vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının şahsına ve mallarına özen göstermek amacıyla, hukuki işlemlerde onları temsil etmek üzere Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından atanan bir vesayet organıdır. Kendisine vasi atanan kişi sınırlı ehliyetsiz durumuna gelir ve işlemleri tek başına yapamaz.

Vesayeti gerektiren haller kanunda sayılmış olup aşağıda belirtmiştir.

A. Küçüklük: Velâyet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır. Görevlerini yaparlarken vesayeti gerektiren böyle bir hâlin varlığını öğrenen nüfus memurları, idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.

B. Kısıtlama: Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır. Görevlerini yaparlarken vesayet altına alınmayı gerekli kılan bir durumun varlığını öğrenen idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.

Savurganlığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı veya malvarlığını kötü yönetmesi sebebiyle kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olan ya da başkalarının güvenliğini tehdit eden her ergin kısıtlanır.

Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkûm olan her ergin kısıtlanır. Cezayı yerine getirmekle görevli makam, böyle bir hükümlünün cezasını çekmeye başladığını, kendisine vasi atanmak üzere hemen yetkili vesayet makamına bildirmekle yükümlüdür.

Yaşlılığı, engelliliği, deneyimsizliği veya ağır hastalığı sebebiyle işlerini gerektiği gibi yönetemediğini ispat eden her ergin kısıtlanmasını isteyebilir.

Bir kimse dinlenilmeden savurganlığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetimi veya isteği sebebiyle kısıtlanamaz. Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle kısıtlamaya ancak resmî sağlık kurulu raporu üzerine karar verilir. Hâkim, karar vermeden önce, kurul raporunu göz önünde tutarak kısıtlanması istenen kişiyi dinleyebilir.

Kısıtlama kararı, kesinleşince hemen kısıtlının yerleşim yeri ile nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilân olunur. Kısıtlama, iyiniyetli üçüncü kişileri ilândan önce etkilemez.

Vesayet işlerinde yetki küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki vesayet dairelerine aittir. Vesayet makamının izni olmadıkça vesayet altındaki kişi yerleşim yerini değiştiremez. Yerleşim yerinin değişmesi hâlinde yetki, yeni vesayet dairelerine geçer. Bu takdirde kısıtlama yeni yerleşim yerinde ilân olunur.

Vesayet makamı, bu görevi yapabilecek yetenekte olan bir ergini vasi olarak atar. Haklı sebepler engel olmadıkça, vesayet makamı, vesayet altına alınacak kişinin öncelikle eşini veya yakın hısımlarından birini, vasilik koşullarına sahip olmaları kaydıyla bu göreve atar. Bu atamada yerleşim yerlerinin yakınlığı ve kişisel ilişkiler göz önünde tutulur. Haklı sebepler engel olmadıkça, vasiliğe, vesayet altına alınacak kişinin ya da ana veya babasının gösterdiği kimse atanır.

Vesayet altına alınan kimsenin yerleşim yerinde oturanlardan vasiliğe atananlar, bu görevi kabul etmekle yükümlüdürler. Medeni Kanunu’nun ilgili hükümlerince aşağıda belirtilen kişiler vasiliği kabul etmeyebilirler;

Altmış yaşını doldurmuş olanlar, bedensel engelleri veya sürekli hastalıkları sebebiyle bu görevi güçlükle yapabilecek olanlar, dörtten çok çocuğun velisi olanlar, üzerinde vasilik görevi olanlar, Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, hâkimlik ve savcılık mesleği mensupları.

Yine Medeni Kanunu’nun ilgili hükümlerince aşağıda belirtilen kişiler vasi olamazlar;

Kısıtlılar, kamu hizmetinden yasaklılar veya haysiyetsiz hayat sürenler, menfaati kendisine vasi atanacak kişinin menfaati ile önemli ölçüde çatışanlar veya onunla aralarında düşmanlık bulunanlar, ilgili vesayet daireleri hâkimleri.

Vesayet makamı, gecikmeksizin vasi atamakla yükümlüdür. Atama kararı vasiye hemen tebliğ olunur. Kısıtlamaya ve vasi atanmasına veya kısıtlanan velâyet altında bırakılmışsa buna ilişkin karar, kısıtlının yerleşim yerinde ve nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilân olunur. Vasiliğe atanan kişi, bu durumun kendisine tebliğinden başlayarak on gün içinde vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir. İlgili olan herkes, vasinin atandığını öğrendiği günden başlayarak on gün içinde atamanın kanuna aykırı olduğunu ileri sürebilir. Vesayet makamı, vasilikten kaçınma veya itiraz sebebini yerinde görürse yeni bir vasi atar; yerinde görmediği takdirde, bu konudaki görüşü ile birlikte gerekli kararı vermek üzere durumu denetim makamına bildirir. Vasiliğe atanan kimse, vasilikten kaçınmış veya atanmasına itiraz edilmiş olsa bile, yerine bir başkası atanıncaya kadar vasiye ait görevleri yerine getirmekle yükümlüdür. Denetim makamı, vereceği kararı vasiliğe atanmış olan kimseye ve vesayet makamına bildirir. Vasiliğe atananın görevden alınması hâlinde vesayet makamı, hemen yeni bir vasi atar. Atama kararı kesinleşince vesayet makamı vasinin göreve başlaması için gerekli işlemleri yapar.

Keyifli bir hafta geçirmeniz dileğimle.


MAKALEYE YORUM YAZIN

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: captcha

Filename: frontend/articledetail_view.php

Line Number: 78

Backtrace:

File: /home/bitlis13haber/domains/bitlisbulten.com/application/views/frontend/articledetail_view.php
Line: 78
Function: _error_handler

File: /home/bitlis13haber/domains/bitlisbulten.com/application/core/MY_Loader.php
Line: 33
Function: view

File: /home/bitlis13haber/domains/bitlisbulten.com/application/controllers/Author.php
Line: 45
Function: front_template

File: /home/bitlis13haber/domains/bitlisbulten.com/public_html/index.php
Line: 292
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: frontend/articledetail_view.php

Line Number: 78

Backtrace:

File: /home/bitlis13haber/domains/bitlisbulten.com/application/views/frontend/articledetail_view.php
Line: 78
Function: _error_handler

File: /home/bitlis13haber/domains/bitlisbulten.com/application/core/MY_Loader.php
Line: 33
Function: view

File: /home/bitlis13haber/domains/bitlisbulten.com/application/controllers/Author.php
Line: 45
Function: front_template

File: /home/bitlis13haber/domains/bitlisbulten.com/public_html/index.php
Line: 292
Function: require_once

" alt="CAPTCHA security code"/>
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

BİTLİS
ÇOK OKUNAN HABERLER