• 22-09-2019 09:34

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani ile röportaj

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, Bitlis Bülten’den Kübra Açar’ın sorularını yanıtlayarak, ilçede yapılan çalışmalar ve hayata geçen projeler hakkında bilgi verdi.

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani ile röportaj

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani ile röportaj

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, Bitlis Bülten’den Kübra Açar’ın sorularını yanıtlayarak, ilçede yapılan çalışmalar ve hayata geçen projeler hakkında bilgi verdi.

1- Başkanım, kış ayları yaklaşıyor, karla mücadele çalışmalarınız ne durumda?

Havalar soğudu ve biz de kış hazırlıklarımıza şimdiden başladık. Yoğun bir çalışma içindeyiz. İnşallah yapacağımız çalışmalarla daha rahat bir kış geçmesi için mücadelelerimizi veriyoruz. Ekip ekipman hazırlıklarımız sürüyor. Geçen yıl yoğun bir kar yağışı oldu. Tatvan geniş bir ilçe ve dar sokakları var. Karla mücadelemizi daha kolay nasıl yapabiliriz, dar sokaklara nasıl girilebilir. Bununla ilgili ve ekip, ekipman konusunda planlamalarımızı yaptık. İnşallah hazırlıklı bir şekilde kışı bekliyoruz.

2- Hizmet anlayışınızda neleri önemsiyorsunuz ve halkın sizden bir yönetici olarak beklentisi nelerdir?

Biz seçim döneminde de gönül belediyeciği ile yola çıktık ve bu belediyelik hizmetini yaparken de gönülleri alarak, halkı da bu işe davet ederek bir belediyecilik planlıyoruz. Ayrıca, dün itibarıyla verdiğimiz talimatlar doğrultusunda yeni bir anket çalışması yapıyoruz. Bu anket doğrultusunda halkımız bizden neler istiyor, şikayetleri ve talepleri nelerdir, bunları değerlendireceğiz ve vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda acil ve öncelikli olanları belirleyerek çalışmalarımızı bu şekilde yürütmeyi planlıyoruz. Seçim döneminden önce bir amacımız vardı, vatandaşlarımızla beraber yöneteceğimiz bir belediyeciliğimiz olacak, bunu da her noktada gösteriyoruz. Mesela, halk günleri yapıyoruz, esnaflarımızı ziyaret ediyoruz, onları da işin içine dahil etmeye çalışıyoruz. Allah nasip ederse hep böyle devam edeceğiz.

3- WhatsApp ihbar hattından şikayet alıyormusunuz?

Biz ilk dedik ki denetim eksikliği var. Yani bunu görmüştük ve katıldığımız her ortamda da demiştik, bir kontrol ve denetimi mekanizması lazım diye. Bu doğrultuda, rahat kullanılan bir iletişim ağı olduğu için whatsapp hattı kurduk. Vatandaşlarımız ulaşmak istedikleri zaman bize hemen whatsapp ihbar hattından ulaşıyor, şikayet ve taleplerini iletiyor. Bizde hızlı bir şekilde değerlendirip çalışmalarıma başlatıyoruz. Aynı zamanda, 153 hattını kurduk. Bunu da haftanın 7 günü 24 saat hizmet verecek şekilde başlattık. Belediye hizmetleri bundan böyle 7 gün 24 saat olacak. Whatsapp ihbar hattı veya 153 hattına gelen talep ve şikayetleri alan çağrı personeli ilgili birimlere iletiyor ve ilgili birimler konu ile ilgili hemen inceleme ve çalışma başlatıyor. Biz de bununla ilgili aylık raporları alıyor, hangi konuda ve hangi birimde daha çok talep veya şikayet var, hangi çalışmalar ile ilgili bu sorunlar olmuş, çözülen veya çözülmeyen sorun ve talepleri değerlendiriyoruz. Aynı zamanda genel sorunları da tespit ederek, bu sorunlara daha çok yoğunlaşıyoruz.

4- Bitlis ilinin en kalabalık ilçesindeyiz. Özellikle yaz aylarında ilçe nüfusu 2’e katlanıyor diyebiliriz. Belediye hizmetlere yetişebiliyor mu, ihtiyaçlara cevap olabiliyor mu?

Burası gibi ilçeler turizm bölgesi diye geçer. Biz de onlardan biriyiz. Malum yaz ayları boyunca ilçe nüfusumuz 2 katına çıkıyor. Ama maalesef buna rağmen ilçedeki ekonomik gelir değişmiyor ve hizmet alanında vatandaş sayısı arttığı halde, gelir düzeyimiz buna karşı düşük kalıyor. Bu konuda biraz zorlanıyoruz. Turizm çeken bölgelerde aynı sıkıntılar yaşanıyor. Tabi bizim de amacımız ilçeye gelenlerin sayısını arttırmak. Belediye olarak zorlanıyoruz, ama vatandaşlarımız ve esnaflarımızın kazancı söz konusu olduğu sürece hizmet etmek hoşumuza gidiyor. Baha çok insanın buraya gelmesi, görmesi, tanıması bizleri mutlu eden bir konu. Yani biz misafirperver bir milletiz. Tatvan dost şehri bir ilçedir. İnsanların buraya geldiğinde memnun kaldığı bir ilçe, bu konulardan dolayı insanlarımıza minnettarız.

5- Çocuklar ve gençler için projeleriniz var mı?

Çocuklar için sayılı çocuk şenlikleri yaptık. Burada ki amacımız, çocukların bir araya gelmesi. Malumunuz, teknoloji ilerlerdi, çocuklar telefonlarla bireysel hale gelmeye başladı, bizim bu çocuk şenlikleri yapmamızın sebebi, çocukların gruplar halinde bir araya gelmeleri, toplanmaları, birbirleriyle oyunlar oynanmaları ve aynı zamanda, bir hatıraları olsun. Bazen çocuk parklarına geldikleri halde çocuklar bireysel oynuyorlar, amacımız toplumsal yaşamayı, birbirleriyle iletişim kurmayı, anlamayı, büyümeyi, bunlarla ilgili Tatvan’da bir hatıraları olsun diye bir proje başlattık. Nasipse önümüzdeki günlerde bunu daha yaygın bir hale getirerek ve bunu mahallelere de yayarak başlatmaya çalışacağız. Çevre ile ilgili duyarlı olalım diye parklara çöp potaları bıraktık, çocuklar su petlerini ve kapakları çöp potasına atarak eğleniyorlar. Buda çevre temizliğiyle ilgili çocuklarımıza yönelik geliştirdiğimiz bir proje. Tabi bu projeler gelişecek, oynayarak severek bunları onlara öğretmeye çalışıyoruz. Yaz sezonumuz bitti, kış ayları ile ilgili çalışmalara başladık, kapalı alanlarda ve gerektiği zaman okullara da giderek tiyatro ve benzeri hem eğitici, hem öğretici, hem eğlendirici çalışmalar yapacağız.

6- Engelli vatandaşlar için ilçe genelinde yeterince yaşam alanı var mı, her yere rahatlıkla ulaşım sağlanabiliyor mu?

Biz bir ilçe olarak maalesef engelli vatandaşlarımızla fazla ilgilenemiyoruz. Kaldırımlardaki rampalardan, lavabo ve benzeri ihtiyaçlardan, park alanlarından engelli vatandaşlarımız faydalanamıyor. Yaptığımız kontrollerde eksikliğini hissettiğimiz bir çalışma başlattık. Onlar için salıncaklar yaptırıyoruz. Tekerlekli sandalyeleriyle birlikte rahatlıkla binip sallanabilecekleri salıncaklar. Engelli çocukların eğlenmeleri için yaptırdığımız salıncaklar birkaç gün içinde belirlenen yerlere bırakılacak. Ayrıca, sahil bandımızda onlar için özel kullanımlık lavabo kurmayı planlıyoruz. Kaldırım konusuna gelince, alt yapı çalışmalarımız tamamlandığında, kaldırım ve rampalar kısa sürede daha uygun hale getirilecek. Onlar için bir kafeterya ortamı, yani bedensel ve zihinsel engelli kardeşlerimizin takılıp, eğlenip, gezmek istediği, yapmak istedikleri, aileleriyle veya kendi gruplarıyla bir araya geldiği, bir aktivitelerinin de bulunduğu bir yer yapmak çabasındayız. Bunun için uygun bir yer arıyoruz ve en kısa zamanda istedikleri bir şeyle karşılarına çıkmak üzereyiz. Bu hizmeti de bir an önce sunmak istiyoruz.

7- Belediyenin ihtiyaç sahibi bireyler ve ailelere yönelik devam eden yardımları nelerdir?

İhtiyaç sahipleri için ekmek yardımımız var ve devam ediyor. Bir de sosyal marketimiz var, onunla ilgili çalışmalara başladık, şuan bir ekip oluşturmuşuz ve Tatvan genelini dolaşarak ihtiyaç sahiplerini birebir tespit edeceğiz. Malumunuz, belediye imkanları yeterli değil ama en azından birinci derecede ihtiyaç sahiplerini tespit edebilmek için komisyonumuz çalışıyor. Bunlar için kuru gıda, öğrenci kıyafeti ve kırtasiye yardımları gibi destek vermeyi planlıyoruz. Ayrıca, evde bakım hizmeti olarak engelli vatandaşlarımız için başlattığımız bir hizmet var. İhtiyaç sahibi olsun veya olmasın önemli değil, traş ihtiyacı olan vatandaşımızın bizi araması yeterli. Arkadaşlarımız gidip gerekli hizmeti orda sunuyorlar. Kendi binamızda da küçük bir berber salonu açıyoruz ve berilli günlerde açık olacak. Burada da yetim çocuklarının ve ihtiyaç sahiplerinin çocuklarının rutin tıraşlarını yapıp gerekli ihtiyaçlarını gidereceğiz. Bu konularda hayırsever vatandaşlarımızın da bize destek olmasını bekliyoruz.

8- Yaşlılar için aktiviteler düşündünüz?

Biz bir bilgi evi açıyoruz. Bu bilgi evini farklı amaçlarda kullanmayı planlıyoruz. Tabi bununla beraber burada kitap okuma alanları olacak. Oyun oynamak isteyenler satranç eğitimi alacaklar. Birde bu hizmetlerimizin içerisinde etüt merkezini demiştik ve ücretsiz dershane. Bir kısım sıralarımız geldi, yerleştirdik. En fazla bir aya kadar hizmete açmayı planlıyoruz. Gençlerimize ücretsiz dershane ve 7 gün 24 saat dediğimiz etüt merkezimizi istedikleri saatlerde gelip ders çalışabilecekleri ve kaynaklara ulaşabilecekleri bir alan. Aynı zamanda rehber ve branş hocaları da olacak. Onlara o konularda yardımcı olabilecekleri bir ortam. Dediğiniz gibi yaşlılar için de bu ortamların bir kısmını açacağız. Çünkü bu açtığımız alanlar belli bir yaş grubuna hitap etmiyor. Yani herkesin gelip zaman geçirebileceği bir alan. Huzur evi bizim yapımıza uygun bir alan olmadı ama bir yaşam merkezi projelerimiz vardı. Biz bu yaşam merkezlerini mahallelerde kurumayı planlıyorduk. Zaman geçirebilecekleri geniş alanlı bu yaşam merkezlerini kurduğumuzda yaşlı bütün ebeveynlerin zaman geçirecekleri bir ortamları olacak ve aktif bir halde hareket edebilecekler.

9- Sokak hayvanları ile ilgili düşünceleriniz?

Sokak hayvanları için bölgedeki en güzel hastane burada diyebiliriz. Sokak Hayvanları Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tüm ekip ve ekipmanlarımız var. Ayrıca yapılan çalışmalara daim olmak isteyen hayvan severler de var. Biraz daha geniş alan açmak istiyoruz, çünkü vatandaşlarımızdan sokak hayvanları hakkında bize şikayet geliyor. Ama şikayetlere baktığımız zaman, bir saldırganlık veya bir rahatsızlık yok. Bunlar da doğanın bir parçası. Bizde onlarla beraber yaşamaya alışmaya çalışalım. Yani ters bir hareket varsa biz gerekli müdahaleyi yapalım, ama normal kendi hallerinde yaşıyorsa onlara dahil olmamız lazım. Biz belediye olarak bütün imkanlarımızı açmışız, gönüllü doktorlarımız, insanlarımız, vatandaşlarımız, hayvan severlerimizle, teknik ekiplerimizle çalışıyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda biraz daha duyarlı olursa, bizim işimiz hafifler.

10- Belediyemiz temiz çevre konusunda nasıl bir kampanya yürütüyor?

Temizlikle ilgili maalesef biraz sıkıntımız vardı. Çünkü biz ne kadar temizlersek temizleyelim, kirletmenin önünü tutamadığımız zaman buna yetişemiyoruz. Bu büyük bir sıkıntı, Tatvan’da bunu hissettik, gördük. Bahsettiğimiz gibi çocuklar ve aileler için çöp potaları bıraktık. Bir yandan da katı yani doğada çözülmesi zor olan plastikleri bir arada toplayıp geri dönüşüme kazandırma çalışmamız var. Bunlarla ilgili çalışmalarımızı sıkı tutmak lazım, çünkü bu bilincin oturulması lazım. Bununla ilgili vatandaşlarımızdan gerçekten büyük bir destek bekliyoruz. Halk Plajı dediğimiz alanda Sayın Milletvekilimiz Cemal Taşar ile birlikte çöp toplama kampanyası yaptık. Yıllardan beri birikilmiş ve dağılmış çöp vardı, onları topladık. Temiz çevre ile ilgili etkinlikler yaptık. Dalgıçlarımız Van Gölü’ne daldı ve iskele civarında su dibindeki atıkları topladı. Oralara ne kadar zarar verdiğini gördük. Çok sayıda kampanya yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Birilerinin buralara sahip çıkması lazım. Asıl mesele kirletmemekle başlıyor, kirletmediğimiz zaman temizlemesi çok rahat.

11- Van Gölü kirliliğini önlemek ve Tatvan kıyı şeridinin temizlenmesi ile ilgili bir proje çalışması var mı?

Van Gölü, etrafı kapalı bir göl. Çevresinde büyük yerleşim alanları var ve burası bir kampanya şeklinde temizlenmez. Bu bölgenin, yani Van Gölü’nün koruma altına alınmasını istiyoruz. Bu konuda talebimiz ve büyük bir desteğimiz var. Sadece Tatvan’ın veya sadece başka bir bölgenin temizlemesi yetmiyor. Göl maalesef kirlenmeye marul bırakılmış. Burada yüzde 95’lik bir arıtma var, kalan yüzde 5’lik bir alan. Nasip olursa onları da bu alanlara dahil edeceğiz. Ayrıca, bir dip temizliği çalışmamız var, biz bunlarla ilgili kendi kıyı kesimimizde bir dip temizliği planlıyoruz. Van Gölü’nde dip temizliği de yaptıktan sonra buralardaki güzelliği ve temizliği yüzünce fark edeceğiz. Allah’ın izniyle eskisi gibi temiz hale getirmeyi planlıyoruz.

12- Alt yapı çalışması ne aşamada, Alt yapısı tamamlanan kaç mahalle var ve şuan hangi mahallelerde çalışmalar yürütülüyor?

Biz alt yapıyı kazıma ve döşeme olarak fazlasıyla kat ettik. Son 4 ayda, yaklaşık 2 senelik bir çalışma kazandırdık. Şuan yüzde 34’e çıktık ve yılsonunda bunu yüzde 45’lere kadar çıkartmayı düşünüyoruz. 11 mahallede yürütülen alt yapı çalışması şuan 4 mahallede devam ediyor. Kalan mahallede de bitirmiş durumda. Bu mahallelerde şuan yol yenilenmesi var ve yollara sıfır parkeler döşeniyor. Kale Mahallesi ve Esentepe Mahallesi’nin iki yolunda çalışma başlattık. Şirinevler, Bahçelievler ve Kültür Mahallesi bitti. Cumhuriyet Caddesi’nin kalan kısımlarına doğru ilerliyoruz. Buralarda alt yapı çalışmamız bitti, baş bağlantıları bitti, şimdi oralara yeni parke yollar yapıyoruz. Bunlarla beraber Fatih Mahallesi, Dumlupınar, Sosyal ve Hidayet Mahallesi’ne girmiş durumdayız. Yani, Tatvan’ın yarısını yapmış bulunmaktayız. Alt yapı ve üst yapı konusunda seneye yüzde 85 veya 90’ları yakalamış oluruz.

13- Doğalgaz çalışması ne durumda ve ilçemizin tamamına ne zaman doğalgaz verilmiş olacak?

Yani tam net bir bilgi sahibi değilim ama, yaklaşık yüzde 80’leri buldu diyebilirim. Doğalgaz almayan yerlerden biri Cumhuriyet Caddesi ve birbirinden uzak olan müstakil evler kaldı. Cumhuriyet Caddesi’ne girememesinin sebebi alt yapı çalışmamız. Bir seferde bu caddeye girip, tek seferde çıkmak istiyoruz. Bu sene Cumhuriyet Caddesi’ne doğalgaz vermeyi planlıyorduk, nasip olmadı. Çünkü yaptıktan sonra bu yolun tekrardan onarılması lazım. Bu caddedeki çalışma çok hızlı bir şekilde yürütülmeli, yoksa vatandaşlarımız ve esnaflarımız büyük zarar görecek. Biz minimum zararla buradan çıkamaya çalışacağız. Alt yapı zahmetli bir iş, kazıyoruz, döşüyoruz, tozu, toprağı, çukuru oluşuyor. Bu konuda vatandaşlarımızdan da hoşgörü bekliyoruz. İster istemez bazı yerlerde de tak ediyor ama bu hattın yapılması lazım. Çünkü 50 yıllık bir alt yapı oluşturuyoruz, insanlar gelecekte burada rahat etsin, bu sorunlarla karşılaşmasın. Alt yapı konusunda, Cumhuriyet Caddesi’ne yağışların ve kışın olmadığı, iklimin hoş olduğu bir vakitte hızlıca girerek kısa sürede tamamlayacağız. Aynı anda doğal gaz hattı da bitmiş olacak.

14- Trafik sorununun giderilmesi ile ilgili nasıl bir planlar üretiyorsunuz ve yükü hafifletecek olan çevre yolu yapımı hangi aşamada?

Çevre yolu başlamış durumda, tabi uzun büyük bir proje. Şuan tünelleri kazıyorlar, tabi bunun bitmesi 2,3 yılı alır. Ama trafik sorunun çözer mi? Çözmez, sadece büyük vasıta araçların şehirden çıkması biraz rahatlatır. Bizim en büyük sorunlarımızdan birisi park sıkıntısı. Biz bununla beraber bir proje planlıyoruz, bir kent meydanı planlıyoruz, eğer burada anlaşabilirsek, bir kent meydanı ve onun altında da bir alışveriş merkezi, onunda altına bir kapalı otopark planlıyoruz. İki noktada otopark planı, biri 600 araçlı diğeri 350 araç kapasiteli, bunu yaparsak vatandaşlarımızın araçlarını park edebileceği bir alan oluşacak ve büyük araçları da trafikten çıkarttığımız zaman bu sorunu baya bir düşürmüş oluyoruz. En büyük sıkıntılardan bir tanesi de Tatvan’ın araya sıkışmış olması. Yani birazda Tatvan’ı yaymamız lazım, çünkü tüm alan Cumhuriyet Caddesi’ne sıkıştığı için herkesin işi orda olduğu için büyük yoğunlaşma ve aynı saatte olduğu için buda büyük bir sıkıntı yaratıyor. Bizim bir de bisiklet turu projemiz vardı, bunu iki katına çıkarttık ve bu sayede bisikleti sadece gezme değil, yaşam alanına da dahil ettik. Siz veya çocuklarınızın Cumhuriyet Caddesi’ne gönül rahatlığıyla bisiklete binebileceği örnek bir proje olarak sunacağız.

15- Kaldırım işgali, yol işgali, tabureler, seyyar satıcılar ve benzeri sebeplerden dolayı yabancılar çarşıda alışveriş yapamıyor ve bayanlar da kaldırımda yürüyemiyor. Bu sorun aşılabilir mi ve buna kalıcı bir çözüm var mı?

Aslında o kadar büyük bir sorun değil, basit bir sorun ama nedense hep engellerle karşı karşıya geliyoruz. Bununla ilgili meclis kararımız var, bu sandalyeler ve taburelerle ilgili esnaf gruplarının ve esnaf odasının bize destek olması lazım. Özellikle vatandaşlarımızın bize destek olması lazım. Belki bazı esnaflarımız bu şekilde iş yapıyor, ama bundan dolayı yanındaki esnafına zarar veriyor. Çünkü o masa, sandalye, tabure atarken yandaki esnafımız oraya girmek istemeyen bayan müşteri rahatsız olduğu için oraya değil de biraz daha ileri gitmek zorunda kalıyor. Yani aslında onun bir ticari getirisi yok, bize büyük bir zarar veriyor. Hem görüntü kirliliği, hem de topluma uygun değil. Alışverişlerimizi artık bayanlarımız yapıyor, benim de eşim alışveriş yapıyor, çocukların alışverişini ve evalışverişini yıllardır kendisi yapıyor. Bütün ailelerde bu durum aynı. Bayanlarımız hayatın tüm işine karışmış. Böyle bir ortamda da böyle bir rahatsızlık yaşıyorlar. Bizim bu ortamı onlar için en uygun hale getirmemiz lazım. Vatandaşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın ve herkesin desteğiyle bunları ortadan kaldırmamız lazım. İlk destek vatandaşlarımızdan olmalı. Buralara oturmamaları lazım, yani insanlarımız oralara oturmazsa, kimsede oraya masa ve sandalye atmaz. Bu konuda oralarda oturan bütün hemşerilerimizi buradan uyaralım, insanlara rahatsızlık verdiklerini bilsinler. Orda oturan herkesin eşi, çocuğu, ailesi oradan geçiyor, onlar da rahatsız oluyor.

16-  Özel bir soru sormak istiyorum başkanım. Belediye başkanı olarak halkın sizden beklentisi çok, peki sizin halktan istediğiniz veya beklentileriniz nelerdir?

Biz şehri beraber yönetmek istiyoruz. Ben başkansın her şeyi sen yap gibi hitaplar olmasın. Biz tek başımıza bir şeyler yapamayız, mesela temizlik kampanyasında bize yardımcı olmalara bizim yükümüzü hafifletti. Biz tüm hemşerilerimizden say duyulu, fikir sahibi, hoşgörülü olmalarını istiyoruz. Her şeyi Tatvan için yapmak istiyoruz, bu konuda işe dahil olmalarını istiyoruz. Gerçekten biz belediyeciliği başardığımızdan beri mümkün oldukça onları da bu işlere dahil etmeye çalıştık. Kapılarımızı Çarşamba günleri açıyoruz, halk günümüz var. Belediyede direk makama kadar gelip oturabiliyor ve derdini, fikrini, aklında olanı sorabiliyor. Yani kimse nereye gidiyorsun da diyemiyor. Bu kapıları biz açıyoruz, bu konuda aynı şekilde vatandaşlarımızın da bize say duyulu olduğu bir şehir var. Gerçekten Tatvan’daki vatandaşlarımız bizi seviyor ve herkes bizden bir şey isterken Tatvan’ın daha güzel bir yerlerde olmasını istediklerini biliyoruz. Onlarında katkılarını bekliyoruz, ticaret yapanın da, esnafın da, vatandaşların da bu konuda bize destekleri olsun. Fikir verirlerse, öneride bulunurlarsa, biz daha kolay ve daha rahat oluruz. Tatvan hepimizin, hepimizin yaşadığı bir alan. Ama her şeyi bir kişiden beklersek zor olur, biz birlikte ve beraber güzel bir Tatvan yöneteceğiz. Daha güzel ve daha huzurlu bir şehir için herkesten destek bekliyoruz.

Haber Videosu




HABERE AİT RESİMLER

Etiketler: BitlisBülten
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

BİTLİS
ÇOK OKUNAN HABERLER
Servet Reklam İletişim