• 29-03-2020 13:07

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani ile röportaj

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, Korona Virüs (COVİD-19) salgınından korunmak amacıyla Tatvan Belediyesi tarafından ilçede yürütülen çalışmalar ile ilgili Bitlis Bülten’den Kübra Açar’ın sorularını yanıtladı.

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani ile röportaj

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani ile röportaj

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, Korona Virüs (COVİD-19) salgınından korunmak amacıyla Tatvan Belediyesi tarafından ilçede yürütülen çalışmalar ile ilgili Bitlis Bülten’den Kübra Açar’ın sorularını yanıtladı.

1- Korona Virüs salgınından korunmak amacıyla ilçede ne gibi tedbirler alınıyor?

Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona Virüs vakası ülkemizde görüldüğü anda biz tedbirlerimizi almaya başladık. Dezenfektan için araç ve ekipmanlarımızı hazırladık ve ilk gün itibarıyla çalışmalarımızı başlattık. Alanında uzman ekiplerimiz tarafından toplu taşıma araçları, kamusal alanlar, camiler, taziye evleri, cadde ve sokaklar, kaldırımlar, bina girişleri, otobüs durakları, halkın yoğun olarak kullandığı kapalı ve açık alanlar dezenfekte edildi. Dezenfekte çalışmalarımız devam ederken aynı zamanda sosyal medya ve yayın kuruluşları aracılığıyla halkın tedbirli olması konusunda sürekli duyurular yaptık.

2- Dezenfektan aracı ile çarşı merkezinde ve ara caddelerde aralıklarla dezenfekte ve ilaçlama işlemleri yapılıyor. Bu şekilde havaya karışan ilaçların yan etkisi veya zararı var mı?

Bizim kullandığımız bütün ilaçlar Sağlık Bakanlığı onaylıdır ve insanlara hiçbir zararı olmayan, sadece virüsü yok etmek için kullanılan dezenfektedir. Yani günlük hayatta kullanılan ve hiçbir şekilde zararı veya yan etkisi bulunmayan dezenfekte ürünlerdir. Bu çalışmalarımızdaki amacımız virüsün yayılmasını önlemektir. Bu çalışmalarımız, bu konuda uzman personellerimiz tarafından yürütülüyor.

3- Toplu taşıma araçlarında dezenfekte çalışmaları yürütülüyor. Bu çalışmalar nasıl ve hangi aralıklarla yapılıyor?

Dezenfekte çalışmaları sadece bir kereye mahsus yapılmıyor. Belirli aralıklarla ve gerekli durumlarda tekrarlanması lazım. Ekiplerimiz toplu taşıma araçlarında dezenfekte çalışması yaptıktan sonra araç sorumlusunu salgından korunma konusunda bilgilendiriyor. Araçlar her servis dönüşü ya dezenfekte ediliyor veya deterjanlarla temizlenmesi konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Araçlar aynı zamanda ihtiyaç duyduğu anda kurmuş olduğumuz Araç Dezenfekte İstasyonu’na gelerek dezenfekte işlemleri yaptırabiliyor.

4- İlçe merkezindeki cadde ve sokaklar yıkandı. Bu işlem neden yapılıyor ve nasıl yürütülüyor?

Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından her gün sabahın erken saatlerinde temizlik çalışmaları yapılıyor. Ardından, İtfaiye Müdürlüğü tarafından cadde ve sokaklar yıkanıyor. Deterjanlı su köpüklendirilerek fırçalarla yıkama işlemi yapılıyor ve bol su ile durulanıyor. Cumhuriyet caddesi baştan sona kadar yıkandı, çarşı merkezi ve ara caddelerde de yıkama işlemleri yapıldı. Bazı yerlerde yıkama işlemi tekrarlanırken, bazı yerlerde de çalışma devam ediyor. Vatandaşlardan binaların önlerini, kapıları, koridorları, asansörleri ve insanların temas edebileceği yerleri rutin olarak temizlemelerini istiyoruz. Kamu kurumlarda ve özel işletmelerde de bu işlemlerin sık sık yapılması gerekiyor. Unutmayalım, virüs alacağımız tedbirlerden daha güçlü değildir. Panik yapmadan önlemlerimizi almalıyız.

5- Halk çarşıya çıkıyor ve alışveriş yapıyor. Biz bunu gözlemledik Başkanım. Bu konu hakkında ne söylemek istersiniz?

Bir şekilde hayat devam ediyor. Panik davranmaya gerek yok ama tedbiri de hiçbir zaman elden bırakmamak lazım. Sokağa çıkma yasağı ile ilgili henüz bir bildiri gelmedi bize, İnşallah durum öyle bir karar alma aşamasına gelmez. Yine de öyle bir durum söz konusu olursa biz belediye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Ben bu konuda şunu söylemek istiyorum, işimiz olmadıkça ve zaruri bir durum olmadığı sürece evlerimizden çıkmamalıyız. İhtiyaçlarımız olduğunda da yine tedbirli bir şekilde gidip dikkatli bir şekilde alışverişimizi yapıp eve dönmemiz lazım.

6- Tatvan esnafı bu durumu fırsata çevirmedi ve fiyat yükseltmediği gibi aksine bazı ürünlerde fiyat düşürdü. Belediye, iş yerlerinin takibi ve denetimi hakkında nasıl bir yol çizdi?

Evet, bu konu ile ilgili hiç şikayet almadık. Zabıta ekiplerimiz sürekli denetimler yaptı, fiyat etiketlerini de kontrol etti ve olumsuz bir durumla karşılaşmadık. Tabi kültürümüz ve örf adetlerimiz gereği normal hayatta sosyal mesafeyi açmıyoruz. Ama bu süreçte sosyal mesafeyi korumak zorundayız. İnsanların sık kullandığı cafe, kıraathane, kahvehane, çay ocakları ve benzeri alanlar kapatıldı. Korona Virüs salgını ile mücadelede biraz daha sabırlı olmalıyız. İşimiz olmadıkça evden çıkmamalıyız. Teknoloji ve iş yoğunluğundan dolayı insanlar arasındaki iletişimler kopmuştu. Bunu da fırsata çevirip ailemizle daha çok ilgilenmeliyiz.

7- Belediyenin Korona Virüs salgınından korunmak amacıyla yürüttüğü çalışmaların sosyal medyada çok beğenildiğini görüyoruz. Çalışmalarınızı talepler doğrultusunda mı, yoksa yaptığınız planlamalar çerçevesinde mi yürütüyorsunuz?

Öncelikli olarak yapmamız gerekenleri planlayarak yapıyoruz. Aynı zamanda gelen talepler doğrultusunda da planlama yaparak çalışmalarımızı o şekilde de yürütüyoruz. Mümkün olduğunca öncelikli olarak kamu alanlarını insanların yoğun olarak kullandığı yerleri dezenfekte etmeye çalıştık. Talepleri de değerlendirmeye aldık ve öncelikli sırasına göre çalışmalarımızı devam ettirdik. Özel işletmelere çok giremiyoruz ama talepler doğrultusunda insanların yoğun olarak kullandığı yerlerde dezenfekte çalışması yürütüyoruz. Özel alanlar bile olsa bu konudaki hizmetimiz tamamen ücretsizdir.

8- Araç Dezenfekte İstasyonu hakkında daha detaylı bilgi alabilirmiyiz?

Yaşam Alışveriş Merkezi önünde Araç Dezenfekte İstasyonu kurduk ve buraya bir aracımızı tahsis ettik. Kamu kurum araçları, özel sektör ve hususi araçlar için burada ücretsiz dezenfektan işlemi hizmeti veriliyor. Toplu taşıma araçları ve ticari taksilerin buraya girişini zorunlu hale getirdik. Aynı zamanda özel ve şahsi araçlar da istediği zaman buradaki hizmetten ücretsiz şekilde faydalanabilir.

9- Korona Virüs tedbirleri kapsamında 65 yaş ve üstü ile kronik hastalığı olan vatandaşlara yönelik hayata geçirilen ‘Vefa Sosyal Destek Grubu’ uygulaması kapsamındaki çalışmalarınız nelerdir?

Bu uygulama hayata geçtiği anda ekibimizi kurduk ve çalışma planlarımızı yaptık. Uygulama 65 yaş ve üzerini kapsıyor ama biz risk gurubu ihtimaline karşı 60 yaş ve üzeri olarak belirledik. Belediyemizin 153 hattı var, ayrıca 112 acil, 155 polis, 156 jandarma ve 0434 827 92 92 ile 0434 827 85 44 numaralarını arayarak ihtiyaçlarını iletmelerini istedik. Bu şekilde duyurularımızı ve bilgilendirmelerimizi yaptık, onlar evlerinden çıkmasınlar, biz onlar için sahadayız diyerek çalışmalarımıza devam ettik. Sadece onların aramalarını beklemedik ve belirlediğimiz 60 yaş üstü ile kronik hastalığı olan vatandaşlarımıza ulaşarak, ihtiyaçları konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda sağlık müdürlüğü ekipleri de bizim en değerlilerimiz olan yaşlılarımızın sağlık durumlarını takip ediyor ve aralıklarla kontrollerini yapıyorlar. Onlar bizim başımızın tacıdır, vefa sırası şuan bizde ve onlar için her an hizmete hazırız.

10- Kaldırımlardaki tezgahlar kaldırıldı ve açıkta yiyecek satılması yasaklandı. Halkın sağlığının ön planda tutulduğu bu uygulama ile ilgili bilgileri sizden alabilirmiyiz?

Çarşı merkezindeki kaldırımlarda yürüyüşü engelleyecek bir işgal oluşmuştu ve bu tezgahlarda açıkta satılan ürünler vardı. Bu konu sadece virüs ile mücadele döneminde gündemde tutulan bir konu değil. Kaldırım işgali çok önceden vardı ve alışkanlık olmuş halde günümüze kadar devam etti. Bu sorun ile alakalı planımız vardı ve uygun bir zamanda hayata geçirmeyi planlıyorduk, o da bu zamana denk geldi. Bunun için kararlar almışız zaten. Aldığımız kadarda kaldırımlar yayaların, yollar da araçların. Böyle bir programımız var ve İnşallah ilçemizde kaldırım işgali artık olmayacak.

11- Başkanım, eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Dünya geneline yayılmış olan bir virüs salgını ile karşı karşıyayız. Bu salgın ile mücadelede öncelikle tedbirli ve sabırlı olmalıyız. Unutmayalım bu virüs alacağımız tedbirlerden daha güçlü değildir. Bu konuda ülke genelinde çalışmalar yürütülüyor, duyurular yapılıyor ve aynı zamanda biz de burada çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızdan isteğimiz acil bir durum veya ihtiyaç olmadığı sürece evden çıkmasınlar. Unutmayalım, hayat eve sığar. Bu konuda tedbirli olmalıyız. Ne kadar tedbirli olursak ve uyarılar doğrultusunda önlemimizi alırsak o kadar erken bu salgından kurtulmuş olacağız. Halkımızdan tek talebimiz şudur, yayınlanan kurallara uyalım, tedbirli davranalım. Allah’ın izniyle, güzel günlere İnşallah birlikte kavuşacağız.

Haber Videosu




HABERE AİT RESİMLER

Etiketler: BitlisBülten
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim