• HABERLER
  • AHLAT
  • BEÜ’de Türk Mezar Taşları Sempozyumu düzenlendi
  • 24-08-2019 20:06

BEÜ’de Türk Mezar Taşları Sempozyumu düzenlendi

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) ile Erciyes Üniversitesi ve Ahlat Belediyesi işbirliğinde,  “II. Uluslararası Geleneksel Türk Mezar Taşları Sempozyumu” düzenlendi.

BEÜ’de Türk Mezar Taşları Sempozyumu düzenlendi

BEÜ’de Türk Mezar Taşları Sempozyumu düzenlendi

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) ile Erciyes Üniversitesi ve Ahlat Belediyesi işbirliğinde,  “II. Uluslararası Geleneksel Türk Mezar Taşları Sempozyumu” düzenlendi.

Ahlat Kültür Merkezi Abdurrahman Gazi Konferans Salonu'nda düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Celil Arslan sözlerine Sultan Alparslan'ın "Ya muzaffer olup gayeme ulaşırım ya da şehit olarak cennete giderim" sözleriyle başladı ve Türkiye'yi anlamak için Osmanlı Devletini, Osmanlı’yı anlamak için Selçuklu Devleti’ni, Selçuklu’yu anlamak için Karahanlı Devleti’ni incelememiz gerektiğini ifade etti.

Ahlat Mezarlığı’nın 8 bin 300 mezar taşından oluştuğunu ifade eden Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Türk İslam Medeniyeti’nin en büyük mezarlığı olduğunu belirtti.

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Uluslararası Geleneksel Türk Mezar Taşları Sempozyumu’nun bu yıl ikincisini düzenlediklerini ifade etti.

Ahlat'ın yüzyıllar boyunca onlarca bilim kültür ve sanat adamı yetiştiren önemli bir şehir olduğunu söyleyen Rektör Yardım şunları söyledi;

“Ahlat ‘Kubbetül İslam’ adını almaya hak kazanan yani İslamiyet'in kubbeleri anlamına gelen Türk-İslam Medeniyeti’nin görkemli üç önemli şehrinden biridir. Ahlat ve Ahlat'ın sınırları içerisinde bulunduğu ilimiz Bitlis, kendi başına tarihimiz için büyük önem arz eden hatta belki de tarihimize yön verecek bulguları, dolayısıyla bilgi ve belgeyi kendisinde barındırmaktadır. Ortaçağ Türk mimarisi mezarlarını içeren bir açık hava müzesi niteliğinde olan Ahlat, erken döneme ait en büyük Türk İslam Mezarlığını da bünyesinde barındırıyor. Selçuklu dönemi Taş işçiliği inanışları ve yaşam biçimini en güzel şekilde yansıtan Mezar taşları üzerinde yapılacak olan araştırmalar ve elde edilecek bulgular sayesinde inanıyorum ki, Ahlat'ın önemini çok daha iyi anlamakla kalmayacağız, aynı zamanda Ahlat'ın tarihimizdeki önemini de çok daha iyi kavramış olacağız. Sözü daha fazla uzatmadan II. Uluslararası Geleneksel Türk Mezar Taşları Sempozyumu'nda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Sempozyum dolayısıyla şehrimize gelen misafirlerimize bir kez daha hoş geldiniz diyor; sözü kıymetli konuşmacılarımıza bırakıyorum.”

Sempozyum nedeniyle binlerce yıllık Türk tarihinin mihenk taşlarından biri olan Ahlat'ta bulunduklarını ifade eden Bitlis Valisi Oktay Çağatay, 8 bin 300 tespit edilmiş mezar taşının huzurunda olduklarını belirtti.

Milletleri millet yapan unsurların en başında kültürün geldiğini ifade eden Vali Çağatay, “Kültürel öğelerin içine ağıtları, şiirleri, türküleri, halayları ve masalları ekleyebiliriz. Bir vatanı da o millete ait kılan tapu ve mührüdür. Bizim tapu ve mührümüzde bu Ahlat mezar taşlarıdır. Bu sempozyumun Ahlat'ın tarihimizdeki önemini kat be kat artıracağını en önemlisi de gençlerimizin köklerini anlamasına vesile olacağını düşünerek, sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Program, Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Celil Arslan'ın, Vali Çağatay ve Rektör Yardım, Ahlat Kaymakamı Mustafa Akgül ile Başkan Çoban'a anı plaketi ve çeşitli hediyeler takdim etmesinin ardından oturumlarla devam etti.

Üç gün sürecek olan sempozyumun son gününde Ahlat’taki tarihi yerlerin gezileceği belirtildi.



HABERE AİT RESİMLER

Etiketler: BitlisBülten
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim