• HABERLER
  • AHLAT
  • Ahlat’taki arıtma tesisi tam kapasiteyle çalışıyor
  • 09-10-2019 14:07

Ahlat’taki arıtma tesisi tam kapasiteyle çalışıyor

Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı Uludere köyünün Bağlar mevkiinde, 40 dönüm arsa üzerine 2010 yılında inşa edilen Atık Su Arıtma Tesisi, 2012 yılında Modern Arıtma Tesisi’ne dönüştürüldü ve yüzde 100 kapasite ile günümüze kadar kesintisiz çalışmaya devam etti.

Ahlat’taki arıtma tesisi tam kapasiteyle çalışıyor

Ahlat’taki arıtma tesisi tam kapasiteyle çalışıyor

Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı Uludere köyünün Bağlar mevkiinde, 40 dönüm arsa üzerine 2010 yılında inşa edilen Atık Su Arıtma Tesisi, 2012 yılında Modern Arıtma Tesisi’ne dönüştürüldü ve yüzde 100 kapasite ile günümüze kadar kesintisiz çalışmaya devam etti.

“Van Gölü’nün Ahlat sahili kirlilikten kurtarıldı”

Modern Arıtma Tesisi sayesinde Van Gölü’nün Ahlat ilçe sahili kirlilikten kurtarıldı ve 8 yıldır temizliğini koruyor. Kötü koku ve kirlilikten dolayı göle giremeyen ve hatta sahil şeridine gidemeyen vatandaşlar, arıtma tesisi sayesinde hem istediği yerde göle giriyor, hem de gününün büyük bölümünü Van Gölü sahilinde değerlendiriyor. Van Gölü’nün temizliği aynı zamanda ilçenin turizm, ticaret ve istihdamına da katkı sunuyor.

Van Gölü’ne kıyısı olan, Van’ın Erciş, Muradiye, Edremit, Gevaş ilçeleri ile il merkezi ve Bitlis’in Tatvan, Ahlat, Adilcevaz ilçelerinden, tam kapasite olarak aralıksız çalışan tek arıtma tesisinin Ahlat’ta olduğu belirtildi.

“Yüzde 100 kapasiteyle çalışan tek arıtma tesisi”

Van Gölü temizliği ve arıtma tesisi hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban, Van Gölü havzasında arıtma tesisini Van’dan sonra hizmete sokan ikinci bölge olduklarını ve yüzde 100 kapasiteyle arıtmayı kesintisiz çalıştıran tek belediye olduklarını söyledi.

Van Gölü kirliliğinin önlenmesine büyük katkı sunduklarını belirten Başkan Mümtaz Çoban, "belediyenin tüm imkanlarını seferber ederek 9 yıl önce Atık Su Arıtma Tesisi'ni kurduk. Bir çok belediyenin başaramadığı tesisi, kıt imkanlara rağmen geliştirdik ve Modern Arıtma Tesisi olarak 8 yıldır aralıksız çalıştırıyoruz" dedi.

“Van Gölü’nün temizliği için 8 yıldır kesintisiz çalışıyor”

Doğal güzellik ve kültürel miras ancak temizlikle korunduğuna dikkat çeken Başkan Mümtaz Çoban, "bir tarafımızda kültürel miras, öbür tarafımızda doğa zenginliğimiz var. Bu zenginliği koruyacak olan ana unsurun da temizlik olduğunu kabul etmeliyiz. Bir gölün kıyısında olmak bütün şehirler için muazzam bir kazançtır. Fakat bu konu bir maliyet meselesi olduğu için kimse tam temizliğe yanaşmamış. Van gibi bir belediyenin arıtmasının tam kapasitede çalışmadığını biliyorum. Erciş ve Tatvan da böyle, civardaki diğer ilçeler de böyle. Halka hizmet için, ilçemiz için ve Van Gölü’nün temizliği için her türlü mali sıkıntıya rağmen hiç tereddüt etmeden maliyeti bana ne olursa olsun diyerek arıtmayı kurdum ve hamd olsun 8 yıldır kesintisiz yüzde 100 kapasiteyle arıtmayı çalıştırıyorum. Ahlat sahilimiz de, suyumuz da bu sebeple tertemiz kaldı. Ama bu yeterlimi, tabi ki yeterli değil" diye konuştu.

“Tüm belediyeler ve ilgili kurumlar bu konuda duyarlı olmalı”

Van Gölü temizliği için bir birliğin kurulması gerektiğini ve ilgili tüm birimlerin konuya dahil edilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Mümtaz Çoban, "Burada süratle bir birliğin kurulması lazım ve bu birlik Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın tamamen destek ve kontrolüyle yürütülmesi gerekiyor. Belediyelerimiz de bu mesuliyetten kaçmasınlar, bu hassas konuya gerekli itimadı göstersinler. Bu konuda birçok belediyemizi de kınayamıyorum. Çünkü bu konudaki enerji maliyeti çok büyük bir sorun. Burada aynı zamanda kod altı, kod üstü diye tanımladığımız yerlere baktığımızda bu işin motor pop ve sirkülasyonu çok büyük bir sorun. Alanlar geniş ve durum böyle olunca, biz en zor alanda bu işi başaralım dedik. Nüfusu az fakat çok büyük bir alana sahip olan Ahlat’ta bunu başardık. Nüfusu benden çok olan, birçok ilçeden, yüz ölçümü fazla olan bir ilçeyim. Nüfusları benden çok daha fazla olan ilçeleri kast ediyorum, yüzölçümü ve hizmet alanı onlardan büyük olan bir ilçedeyiz. Böyle olunca da, biz burada gayreti, herkese örnek olsun diye yürütüyoruz ve ısrarlıyız. Devletimizin bütün birimlerine bu konuda bize destek olmaları için çağırıda bulunuyor, aracığınızla da sesleniyorum. Bu çok önemli bir konu” dedi.

“Kod üstüne taşan sular tarıma kazandırılmalı, yeni barajlar oluşturulmalı”

Ayrıca, çevre kirliliğini önlemek ile ilgili de ayrıca muazzam bir çalışmanın ortaya koyulması gerektiğini söyleyen Başkan Mümtaz Çoban, “Bölgeyi süratle ağaçlandırmak gerekiyor. Bölgede Van Gölü’nün yükselişine, yani kısacası afet kodunun üstüne taşan suların hızlıca tarıma kazandırılması için yeni bir çalışmanın Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılması lazım. Bu sular toplanmalı ve yeni barajlar oluşturulmalı. Böylelikle, hem Van Gölü’nü kurtarırız, hem buradan enerji elde ederiz, hem de tarımımıza çok büyük bir katkı sunarız. Bunun için aracılığınızla, DSİ Genel Müdürlüğü ve diğer ilgili birimlere, bölgenin yeniden taranması konusunda çağrıda bulunuyor, onların da bu görev içerisinde yer almaları konusunda arzımızı yapıyoruz. Bütün çabamız geleceğimizin teminatı olan Van Gölü'nün ve bölgemizin temiz kalmasıdır" şeklinde konuştu.

Haber Videosu




Etiketler: BitlisBülten
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim